Fashion Reconnection

   Прошле недеље завршена је посета гостију из Скадра заједничком модном ревијом „Fashion Reconnection“ у Клубу – галерији РТС, а Техноарт je и званично постао и доказао се као супершкола.

   Ово је велико финале вишемесечне сарадње у оквиру пројекта Супершколе Регионалне канцеларије за сарадњу младих (RYCO). Наша школа је у партнерству са средњом стручном школом „Хамди Бушати“ из Скадра (Албанија) остварила идеју да се заједничким радом истражи и упозна национална култура обе земље, њихове сличности и разлике. Резултат вишемесечне сарадње је креирање заједничких костима и аксесоара, које су сви учесници (24 ученика из Србије и Албаније) носили на завршној ревији у Београду.

   Тим наше школе чини 12 супер ученика уметничких и машинских профила 3. и 4. разреда: Вујица Јанковић, Софија Симић, Матија Штифанић, Ива Николић, Димитрије Павловић, Маша Драгана Станисављевић, Василије Витић, Петра Рокнић, Симона Ћалић, Богдан Јоксимовић, Николија Ђурђевић и Анастазија Ђурић. Координатори пројекта су Ива Суботић Красојевић, Сандра Јевтовић Бугарин и Вања Јовановић.

   Главни циљ пројекта Супершколе је помирење младих у региону и рушење предрасуда. Партнерски пројекат „Fashion Reconnection“  прошао је велику селекцију и изабран је међу 50 регионалних пројеката мобилности ученика.

   Прва партнерска размена одржана је 23 – 29. 04. 2023, када је тим наше школе био гост школе у Скадру. Ученици су током шестодневне посете имали неколико стручних радионица у школи, где су проучавали етно мотиве обе културе, правили скице за своје будуће костиме и осликавали цегере и платна. Одржане су и радионице упознавања, превазилажења предрасуда, упознавања култура. Поред тога, заједнички смо обишли и уживали у природним и културним знаменитостима Скадра и околине.

   Другој посети били смо домаћини 24 – 30. 09. 2023, када смо са гостима из Скадра уживали у откривању Београда и припреми завршне ревије. Ревији је присуствовао координатор Канцеларије Ђорђо Цвијовић, као и високи званичници – Пламена Халачева, заменица председника Делегеације ЕУ у Србији, Мигел Валтерајт, Секретар Амбасаде Савезне Републике Немачке, Ивана Антонијевић, помоћник Министра за туризам и омладину и Мина Зиројевић, помоћник Министра просвете.

   Након обе посете и великог финала, сви учесници деле исто задовољство, богата искуства и нова пријатељства, због чега можемо потврдити да је циљ пројекта у потпуности постигнут.