Скутер "MultiJet"

   Овај скутер је моделирао и направио ученик наше школе Томић Бојан 4-1, школске 2014/15 године.

   Обавезно прочитајте причу о овом скутеру!

   Осмислио, моделирао и направио ученик средње школе Техноарт Београд Бојан Томић 4-1, школске 2014/15, Solidworks. Наставник Нина Жељко. О моделу који је и направио Бојан Томић нам је испричао следеће:

   "Скутер је једна јединствена конструкција коју сам претходно већ сам направио и возио у стварном животу. Идеју сам добио пратећи поједине канале са youtub-а , како момци мојих година праве себи превозно средство које лепо изгледа и користи се у сврхе драг трка или само превоза по граду. Драг трке су трке убрзања, одреди се једна права путања дужине 402 m, и ко пре стигне до краја тих 402 m је победник, а у трци учествују по 2 возила.
    Мој пројекат уживо је изведен у приватној радионици, уз помоћ пријатеља. Почетна конструкција је скутер Peugeot v-clic, који носи четворотактну машину 49 ccm која по мени нема задовољавајуће перформансе. Из моје жеље за већом брзином, бољим убрзањем, и лепшим изгледом једног драг скутера, долазим на идеју да се упустим у такав један пројекат.

    Постојећа конструкција што се тиче рама је остала таква каква јесте, са малим олакшањима и ситним преправкама носача агрегата и амортизера. Измене на раму сам морао да урадим ради безбедности, жељеног изгледа, као и максималног повећања перформанси и прилагођавању за нови агрегат.

    Нови агрегат: Машина је права Италијанска тркалица, марке Italjet, модел formula lc. Агрегат је сада двотактни, са воденим хлађењем, и са радилицом која прави до 12000 RPM . Али опет и поред тога ја сам имао жељу за још већом снагом. Ради повећања снаге морао сам да урадим полирање и ширење усисног, преливних, и издувог канала. Стандард клип за ту машину је ф 38, а ја сам га проширио на ф 41,5.

   Уз све те промене морао сам да додам и тркачки ауспух, већи карбутратор, лаксе ролнице за боље убрзање и да изменим цео погонски део, а имао сам срећу да је у мојој машини већ био пренос за 20% дужи од стандардног.

   Мој Мултиџет, како ја волим да га зовем, је имао изглед и перформансе већ озбиљне машине, и притом веома издржљивог агрегата, и при тркању и при лаганој вожњи. Kрајњу брзину и његову праву снагу у kw никада нисам измерио, али знам да сам увек измицао и јачим моторима од овог мог Мултиџета. Са мојом кубикажом од приблизно 60 ccm, сам парирао мотору Aprilia Scarabeo 150 ccm. На старту трке наравно Aprilia је кренула мало брже, и имао је добро убрзање до 50 km/h, али онда се догодио један преокрет да сам ја само прошао поред њега и добио ту трку...

    Човек није могао да верује шта га је снашло, како он каже, возио је приближно 110 km/h, а ја сам био на растојању 3 дужине мотора, испред њега ...


    То би требало да је доказ тога да сам успео да остварим баш оно сто сам желео, и да је тај мој пројекат лепо одрађен, конструкцијски и дизајнерски, и веома функционалан за све услове."

   Свака част Бојане, и све најбоље у будућим пројектима!

Погледајте анимацију модела у нашој видео галерији.

Прочитајте још о овом скутеру на сајту www.skuteri.org