Сликарска колонија у манастиру Соко

   Пре месец дана разредна нам је предложила да будемо део сликарске колоније, која ће се одржати у манастиру Соко. Звучало је необично и нисмо знали шта да очекујемо. Ипак, нас четворо из разреда се одлучило да крене на пут. Када смо чули назив Соко, по инерцији смо повезали локацију са Сокобањом. Тек када смо се приближили циљу наше дестинације и када су мобилни телефони почели да очитавају роминг, схватили смо да се налазимо близу границе са Босном и Херцеговином, 15 км од Љубовије. Тада нам је постало јасно зашто смо ишли аутобусом из Шапца.

   Манастир је окружен брдима, па је звукове аутомобила, убрзо, заменила песма птица. Лоши временски услови су нас пратили све до последњег дана, али нама то није сметало. Убрзо смо се сместили и пошли у обилазак самог комплекса, који поред манастира садржи и два конака, терасу и трпезарију. За вечером смо сазнали да је у току пост. Након вечере смо кренули на пут до крста до ког смо пешачили 2 км узбрдо. Током тог пута смо видели десет капела од којих свака представља једну Божију заповест. Тај пут се назива" Пут вере".

   На сликарској колонији су учествовале уметничке школе из целе Србије. Када нам је стигао сав неопходан прибор, поделили смо га између себе и посветили се сликању. Свака школа је радила нешто другачије. Нас четворо се одлучило за копију фресака на платну, које смо изабрали пре пута. Ми смо радили у новој цркви која је у изградњи, а посвећена је Светом Николају. Током дана смо сликали на дневној светлости док смо увече слушали предавања професора који су ишли са нама. Предавали су нам о конзервацији, фотографији, фреско-сликарству, као и о настанку самог манастира и намештању крста.
   Наравно, ни дружења није фалило! Још првог дана смо се упознали једни са другима и до краја колоније могли смо се похвалити новим пријатељима из других градова. Такође смо сазнали колико је свет мали, јер познајемо исте људе. Имали смо прилику и да прославимо један рођендан. Памтићемо настале песме, надимке и успомене! 
   Лично сматрам да је ово било лепо искуство и радујем се следећој години.

Софија Милчић III-9